2015-ben „A Szamos–Kraszna közi árvízszint-csökkentő tározó vízbeeresztő műtárgyának kivitelezése” című pályázat lett a Magész nívódíjának kitüntetettje

A 2015. ÉVI NÍVÓDÍJAK ÉS DIPLOMADÍJAK ÁTADÁSA

 

A MAGÉSZ Magyar Acélszerkezeti Szövetség 2015.április 15-i évi rendes közgyűlésén adtuk át a pályázati felhívásunkra beérkezett nívódíj és diplomadíj nyerteseinek a magas szakmai színvonalat elismerő díjakat. Minden évben, e rendezvény keretében kerül átadásra a kiemelkedő színvonalon megvalósult acélszerkezeti beruházások, ipari létesítmények, építmények alkotóinak (tervezők, gyártók, kivitelezők) erkölcsi elismeréseként „Az Év Acélszerkezete Nívódíj”. Az acélszerkezeti szakma magyarországi legrangosabb elismerését a Magyar Acélszerkezeti Szövetség 2000-ben alapította, és az évek során számos hazai acélszerkezeti projekt, illetve annak megvalósítói nyerték el kimagasló műszaki megoldásaikkal a nívódíjat.
A díj Gombos István, Ferenczy Noémi-díjas ötvösiparművész, szobrászművész által alkotott kisplasztika. A második kitüntetett oklevél elismerésben részesül.


2015-ben I. helyezett:

„A Szamos–Kraszna-közi árvízszint-csökkentő tározó vízbeeresztő műtárgyának kivitelezése” című pályázat benyújtója, a KÖZGÉP Zrt., melynek képviselője vette át a nívódíjat, valamint a kísérő oklevelet. Magyarország eddigi legjelentősebb vízbeeresztő műtárgy projektje a Szamos–Kraszna-közi tározó vízbeeresztő műtárgyának építése. Az acélszerkezetek üzemi gyártása és az acélszerkezetek helyszíni beépítése egyedülálló műszaki megoldásokat igényelt. Az üzemi kivitelezést különlegessé tette a 7960 mm széles szegmenstáblák karjainak végén lévő, 400 mm-es átmérőjű, tűrt furatok egytengelyűségének biztosítása, hegesztés szempontjából a rozsdamentes anyagok összeállítása, valamint a rozsdamentes szénacél illesztések készítése. A helyszíni munkavégzés során komoly kihívást jelentett a betonszerkezetek centiméteres és az acélszerkezetek milliméteres tűrése közötti különbség minimalizálása, valamint a betonszerkezetbe elhelyezett acélszerkezetek geodéziai méréssel történő finombeállítása. Mindezek megfelelőségét a műtárgy szabványban előírt protokoll szerint végrehajtott működési és vízzárósági próbája igazolta vissza.

 

 2015-ben II. helyezett:
„Kikötői daruszerkezetek gyártása a rotterdami kikötő komlex fejlesztésének (Rotterdam World Gateway Projekt) keretein belül” című pályázat benyújtója, a KÖZGÉP Zrt. képviselője vette át az oklevelet. 2013-ban, több mint ötéves előkészítő munka után kezdődött meg a rotterdami kikötő nagyszabású fejlesztését jelentő RWG projekt (Rotterdam World Gateway) kivitelezése, amelynek keretein belül a KÖZGÉP Zrt. 16 garnitúra ASC (Automatic Stacking Cranes) daru oldalsík (lábak, traverzek, szélrácsok, összekötő rudak) és 18 garnitúra C-ASC (Cantilever Automatic Stacking Cranes) kerékszekrény szállításáról írt alá szerződést a TEREX Port Solutionnal. Az alkatrészek célállomása a rotterdami kikötő volt, ezen belül az RWG konzorcium által üzemeltett konténerterminál, amely a Maasvlakte 2 fejlesztésének a része. A KÖZGÉP Zrt. a projekt teljes 1,5 éve alatt minden esetben első osztályú minőségben, a két évvel korábban rögzített ütemterv szerint teljesítette a kiszállításokat, ami csaknem 200 kamion áru indítását jelentette. A nívódíjas és helyezett pályaművek nagy eséllyel indulnak a Nemzetközi Acélszerkezeti Szövetség (ECCS) által kiírt nemzetközi pályázaton is.

 

A Magyar Acélszerkezeti Szövetség „Az Év Acélszerkezete Nívódíj” átadása mellett, évről évre nagy hangsúlyt fektet az oktatásra, és figyelemmel kíséri a hazai szakmai utánpótlás alakulását is. Az acélipar hazai fejlődése egyre több felsőfokú képesítéssel rendelkező, kreatív, magasan képzett szakembert igényel. Az utánpótlás hosszú távú megoldásának egyik alapvető feltétele az acélszerkezeti szakma rangjának visszaállítása, emelése. Ezen gondolatok jegyében díjazza a MAGÉSZ azon mérnökhallgatóknak a szakdolgozatát, diplomatervét, akik a szövetség tagvállalatainak profiljához kapcsolódó témában kiemelkedő színvonalú munkával pályáznak az „Acélszerkezeti Diplomadíj” elnyerésére.

 

http://www.consteelsoftware.com/files/sharedUploads/Pdf/MAGESZ/aszerk1502.pdf